Salı, Ocak 07, 2014

YENİDEN MERHABA ^^

     Uzunca bir zaman yazmadım, yazamadım bir türlü :( Malum düğün dernek telaşları, tatlı telaşlar bilirsiniz :)

   Yeni ev, yeni eşyalar, yeni bir atmosfer, yepyeni bir yaşam :) O kadar heyecanlıyım ki parmaklarım titriyor klavyeye dokunurken...
   
    Evlilik öncesi alışverişler, dikkat edilmesi hususlar, ipuçları, püf noktalar falan, hepsini sizlerle az ve öz şekilde paylaşacağım.

   Hepsinden önce, bir tarif paylaşacağım sizinle. Evlendikten sonra ilk kekimi pek bir tereddütle yapmıştım. Ama öyle güzel bir kek oldu ki her yapışımda istisnasız herkes ayıla bayıla yiyiyor :) 
    Pişirdiğim zaman herkes tarafından "Ya bunu nasıl yaptın? Tarifini versene, kağıt kalem var mı?" diye beni ısrarlara boğduran müthiş kabarık, pufuduk, kakaolu ıslak kek! Buyrun tüm püf noktalarıyla işte tarif!

 

 SORU MELEĞİNİNİ KAKAOLU ISLAK KEKİ

Malzemeler
*4 yumurta
*2 su bardağı şeker
*Yarım su bardağı süt
*1 paket (nestle)kakao-2,5 yemek kaşığı
*1 su bardağı sıvı yağ
*2 su bardağı un
*2 pakat vanilya
*1 paket kabartma tozu

Üzeri için

*2 su bardağı soğuk süt

Püf noktalı yapılışı
   Öncelikle yumurtaları ve şekeri köpük köpük oluncaya kadar yaklaşık 4 dk boyunca çırpıyoruz ki kekin kabarmasını, yumurta kokusunun gitmesini, pufuduk olmasını sağlayalım bu püf nokta ile. Çırptıktan sonra süt, yağ, kakaoyu da ekleyip 1 dk boyunca çırpıyoruz. Sonrasında un, kabartma tozu, vanilyayı aynı elekten geçirip 1 dk kadar az karıştırmaya devam ediyoruz. Hem unu hem de kabartma tozunu elekten elemek keki yumuşak yapmada, pütürlük oluşmamasında ve daha iyi kabarmasında çok önemlidir. Hazırladığımız karışımı kek kalıbına dökmeden önce kalıbımızı çok az yağlayıp bir tutam un serpiştiriyoruz. Böylece hem un hem yağ kekin kalıba yapışmasını engelleyecektir. Bu formülü tepside, kalıpta pişireceğiniz tüm keklerde, böreklerde kullanabilirsiniz. Un ve yağ döktükten sonra kalıbımıza kekimizi yayıyoruz. Bütünüyle yaydıktan sonra kalıbımızı yan taraflarından tutup 3-4 kere tezgaha vuruyoruz. Bu işlem kekin eşit bir şekilde kabarmasını sağlıyor. Ve sonunda kekimizi fırınımıza yaklaşık 180-190 derecede 30-35 dk boyunca pişiriyoruz. Bu süre boyunca fırının kapağını hiç bir şekilde açmıyoruz yoksa kekin kabarmasını engellemiş oluruz. Pişen keki soğumaya bırakıyoruz. Kekimiz soğuduktan sonra önce birinci bardağı yaklaşık 10 dk sonra yani sütü iyice çektikten sonra ikinci bardağı döküyoruz. Ben bu işlemleri kalıbından çıkarmadan yapıyorum kalıp dar olduğu için sütü daha iyi çekiyor. Süsleme için de isterseniz hindistan cevizi, krem şanti, pudra şekeri ile deneyebilirsiniz. Gerisi sizin marifetli ellerinize kalmış. Afiyetler olsun :)



    

  

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikilerlerini okumaktan keyif alıyorum ^^